FAQ

Bio urnen fra Bios Urn® er en biologisk nedbrydelig urne designet til at omdanne dig til et træ efter din død. Urnen er fremstillet ved hjælp af 100% bionedbrydeligt materiale, kokosnøddeskal, komprimeret tørv og cellulose. Den har to dele – en øvre beholder med den rette blanding af jord og mineraler for at din spire kan vokse, og en bundkegle, hvor du kan placere asken.

Designet af denne urne gør det muligt for din spire at slå rødder adskilt fra asken. Når urnen starter nedbrydningsprocessen, er trærødderne allerede stærke nok til at komme i kontakt med asken og vokse gennem bio urnen. Bio urnen er klar til brug sammen med en hver spire fra et træ, busk eller plante. Bio urnen fra Bios Urn® har ingen udløbsdato, så du kan købe den, når du vil og gemme den til du skal gøre brug af den. Du kan også bruge den med gammel aske, bare overfør asken til bio urnen og plant den, hvor og hvornår  du vil.

Døden er et af de mest betydningsfulde øjeblikke i menneskets liv, så vi vil konvertere den til en transformation og en tilbagevenden til livet gennem naturen. Bios Urn sigter mod at genindføre mennesket i den naturlige livscyklus ved at lade dig blive til et træ, en busk eller en plante, når du dør. Der er liv, efter livet.


Hyppigt stillede spørgsmål

Skal jeg bruge al asken, eller kan jeg nøjes med at bruge dele af den?

Bio urnen er designet til at kunne rumme al asken fra en kremeret person, 2 ½ liter og  bio urnen til kæledyr 1,25 liter,  så du kan bruge så meget eller så lidt af de kremerede rester som ønsket. Fylder du ikke den nederste beholder med al asken, blander du bare jord i resten af beholderen. Vi har flere kunder, der deler de kremerede rester, eksempelvis søskende eller fraskilte forældre, så hver kan plante deres eget mindetræ i de jordiske rester fra deres elskede afdøde. Nogle   vælger at sprede halvdelen af asken over havet og den resterende halvdel bruger de til at plante et træ i bio  urnen.

Jeg har aske stående der er flere år gammelt, kan jeg stadig bruge det sammen med en bio urne fra Bios Urn®?

Ja, det kan du, det har ingen betydning hvor lang tid asken har stået

Kan jeg plante bio urnen ned i en store havekrukke?

Ja, det kan du, men vær opmærksom på gældende lovgivning i det land du bor i. Sørg for at krukken er frostsikker, hvis den skal stå udendørs og tilpas stor i forhold til det træ, plante eller blomst du vil plante. Rådgiv dig med et plantecenter, om dit valg af træ er egnet til en krukke.

Kan jeg plante et hvilket som helst træ?

Ja, du kan vælge lige præcis det træ der er meningsfyldt for dig eller den afdødes yndlingstræ, naturligvis med hensyn til det miljø og de temperaturforhold det skal gro i. Nogle vælger frugt træer, andre blomstrende træer, stedsegrønne planter, en busk eller blomst. Spørg evt. et plantecenter til råds, de kan typisk også hjælpe dig med at skaffe en mindre spire af et træ, eller et meget ungt træ, der normalt ikke sælges på planteskolen, før det har en større størrelse.

Kan jeg også plante et frø i bio urnen?

Ja, det kan du, vi anbefaler dog at plante en ung spire, da der foreligger en risiko for at et frø ikke begynder at spire.

Hvordan kan jeg være sikker på, at mit træ vil gro i bio urnen?

En almindelig bekymring for brugen af en bio urne er, om træet vil vokse eller ej. En naturlig bekymring, specielt med tanke på den skat det repræsenterer. Et træ er en levende ting, som ikke altid kan kontrolleres, og som du skal være omhyggelig opmærksom på. Selvom der aldrig er nogen garanti i naturen, er der ting vi kan gøre for at sikre de bedste forhold  for at dit træ vokser sig smukt og sundt. På nuværende tidspunkt, har det patenterede design af bio urnerne fra Bios Urn® været testet i over 20 år, og er blevet lavet til både at indeholde asken og en speciel næringsrig base og blanding for træets vækst.
Den nedre del af bio urnen holder asken, den øverste del har en ekspansionsskive samt speciel vækstblanding med vitaminer og mineraler, der arbejder for at beskytte rødderne og som er vigtige for vækst. Du kan derfor ikke bare plante et træ direkte ned i asken.
Din spires vækst vil naturligvis være afhængig af den pleje du leverer. Grundlæggende kræver det den samme pleje som et normalt træ; korrekt jordfugtighed, vand, sollys og god temperatur, lige så vel som de fleste træer i vækst perioden har behov for beskyttelse i løbet af vinteren. De fleste foretrækker at vokse i halv sol eller indirekte sol, for meget skygge eller for meget sol, kan være dårligt. Kravene varierer fra træ til træ, så er du i tvivl, så spørg dit plantecenter til råds i forhold til pleje, hvilken type jord og generelt hvad du kan gøre for at sikre dit træ de bedste vækstvilkår. Hvornår på året du vælger at plante dit træ, kan også have betydning. De fleste træer kræver udplantning under moderate temperaturer.

Hvad er forskellen på bio urnen forbeholdt mennesker og bio urnen forbeholdt kæledyr?

Begge urner  fungerer på samme måde. Den eneste forskel er, at bio urnen til kæledyr, er mindre i størrelsen og derfor mere passende i forhold til mængden af aske, prisen er derfor også lavere.
Boksen på bio urnen er 16 x 16 x 32 cm og vejer 0,85 kg.
Bio urnen til kæledyr er 16 x 16 x 16 og vejer 0,43 kg.

Består bio urnen af materialer der ikke bør plantes i jorden?

Nej, bio urnerne fra Bios Urn®, er 100% bio nedbrydelige og fremstillet uden kemikalier, konserveringsmidler eller tilsætningsstoffer.

Alt du behøver at vide omkring brug af aske i bio urnerne fra Bios Urn®

Bio urnerne fra Bios Urn®, aske, PH og design.

Vi får ofte spørgsmål om, hvordan aske bruges i Bios-urnen, og hvilken effekt de har på jorden. Aske har et vist PH-niveau, som kan skade friske frø eller en spire, hvis de udsættes for dem i roden, inden de akklimatiseres til jorden. Mens Bios Urn® blev oprettet i 1997, brugte vi år med at arbejde på og udvikle den, indtil den blev lanceret i 2012 med det nuværende design. Bios Urn® har et specielt patenteret design og kommer i to unikke stykker og beholdere. Den ene beholder huser asken specifikt, mens det andet holder jord og vækst blandingen sammen med spiren. Det patenterede design med dobbeltkomponenter blev skabt med det specifikke formål, at huse frøet eller spiren sikkert, for at sikre en sund vækst. I mellem dobbeltkapslen ligger en ekspansionsskive sammensat af genanvendte kokosnødder, kokopeat, vermiculite, træflis og næringsstoffer, der hjælper med at få træet til at vokse. Udvidelsesskiven er en lille kompakt disk, der udvides ti gange i størrelse, når den vandes. Det absorberer vand for at holde rødderne fugtige og giver mulighed for en konstant tilførsel af næringsstoffer. Disse komponenter er gavnlige for alt planteliv, lavet af naturlige materialer og udmærker sig i at opretholde vandstand og jordbalance.

Aske består primært af fosfat (48%), calcium (25%), sulfat (11%) og kalium (3%). Mange gødninger er lavet af dyre knoglemel, da knoglemel indeholder store mængder fosfat, hvilket er nødvendigt for plantevækst. Du kan læse om, hvordan fosfat betragtes ved plantning og dets fordele over tid.  

Mængden af ​​aske, der er anbragt i en bio urne, vil ikke forstyrre den følsomme næringsstofbalance, der kræves til vækst af planter. Som en generel regel kan du sikkert sprede 20 kg aske pr. Tusinde kvadratmeter have. Det skal også nævnes, at spredning af aske i et skovareal eller placering af dem i havet, har omkring de samme effekter på det omgivende miljø som at plante dem – den eneste forskel mellem spredning og anvendelse af en bio urne fra Bios Urn® er, at over tid vokser et træ, hvilket på lang sigt er mere befordrende for miljøet.